5 najważniejszych zasad funkcjonalnej kuchni.

Funkcjonalna kuchnia zapewne dla każdego oznacza coś innego. Jest to jedno z najważniejszych pomieszczeń w każdym domu i mieszkaniu, a jednocześnie najbardziej wymagające pod względem rozwiązań aranżacyjnych. Podczas urządzania kuchni należy mieć na uwadze przede wszystkim komfort, łatwość użytkowania, łatwość w utrzymaniu wnętrza w czystości, względy bezpieczeństwa, ale i estetykę. Im bardziej praktyczna kuchnia, tym wygodniejsze, prostsze i przyjemniejsze będzie gotowanie, zmywanie, przygotowywanie przetworów oraz szereg innych czynności, które na co dzień zwykliśmy tutaj robić.

 

5 podstawowych zasad aranżacji funkcjonalnej kuchni

  1. Zabudowę kuchenną dopasuj do kształtu i wielkości pomieszczenia. Meble oraz poszczególne sprzęty powinny być zawsze dobierane adekwatnie do metrażu, kształtu oraz zaplanowanego układu kuchni. Zazwyczaj kuchnie urządzone są zgodnie z kształtem trójkąta, który tworzą podstawowe sprzęty kuchenne, czyli lodówka, zlewozmywak i kuchenka. W kuchniach wąskich oraz otwartych na salon lub jadalnię zwykle stosowana jest zabudowa jednorzędowa. Jest to najprostsze rozwiązanie, ale niestety najmniej funkcjonalne. W tym przypadku nie da się zastosować zasady trójkąta. Można jednak dążyć do ustawienia sprzętów w kolejności wykonywania poszczególnych czynności przy najważniejszych pracach w kuchni, a także właściwie rozplanować odległości między nimi.
  2. Kuchnie na wymiar - najlepsze rozwiązanie w przypadku małych pomieszczeń lub wnętrz o nietypowych kształtach. Oczywiście w praktyce kuchnie na wymiar to optymalne rozwiązanie do każdego pomieszczenia kuchennego. W ten sposób można urządzić pomieszczenie w sposób funkcjonalny, a jednocześnie idealnie dopasowany do własnych potrzeb. Kuchnie na wymiar szczególnie jednak sprawdzą się w sytuacji, gdy nasza kuchnia jest szczególnie mała lub wyróżnia się kształtami utrudniającymi dobór gotowych mebli.
  3. Wszystkie urządzenia kuchenne dobieraj adekwatnie do potrzeb domowników. Przykładowo, wielkość lodówki zależy nie tylko od liczebności rodziny, ale i częstotliwości zakupów, rodzaju preferowanego jedzenia oraz stylu życia użytkowników. Wielkość zmywarki również zależna jest od tego, jak często gotujemy i jak wiele na co dzień wykorzystujemy garnków, naczyń czy innych akcesoriów kuchennych. Szerokość płyty grzejnej i liczbę palników dostosowujemy do liczby garnków, które wykorzystujemy podczas jednorazowego gotowania. Do tego wyznaczyć należy miejsce na odpowiedni piekarnik oraz okap kuchenny.
  4. Dobrze przemyśl kwestię blatów. Kwestia blatów dotyczy bardzo wielu aspektów, w tym ich wielkości, szerokości, wysokości, materiału, z jakiego są wykonane itd. Pamiętajmy, że blat roboczy to jeden z najważniejszych elementów każdej kuchni. To tutaj wykonywana jest znaczna część prac, a jednocześnie jest on najbardziej narażony na różnorodne zniszczenia. Wysokość blatu zawsze powinna być dostosowana przede wszystkim do wzrostu użytkowników.
  5. Pamiętaj też o funkcjonalnym zorganizowaniu szafek i półek w kuchni. To właśnie ten aspekt w dużym stopniu decyduje o tym, czy kuchnia będzie funkcjonalna, czy też nie. W tym przypadku jednak najważniejsze są przede wszystkim indywidualne preferencje. Przykładowo, niektóre osoby zupełnie rezygnują z szuflad dolnych, do których dostęp często wymaga pochylania się czy klękania. W innych mieszkaniach z kolei nie stosuje się zamykanych szafek górnych na rzecz kilku otwartych półek na podstawowe przedmioty kuchenne. To bardzo indywidualne kwestie, a im bardziej spersonalizujemy naszą kuchnię, tym wygodniej będzie nam z niej korzystać. W tym przypadków znów najlepszym rozwiązaniem jest wykonanie kuchni na wymiar, która pozwala nam na indywidualne dostosowanie wszystkich elementów meblowych.